Hétköznapi csodavárás
Szentkút-Vác és a migráció
2015. szeptember 19. 01:00:00
Éjszakai imádság
2014. április 28. 16:00:00
Advent
2013. december 14. 15:00:00
Majdnem sírtam
2013. június 28. 10:15:00
Furcsa eset
2013. június 22. 20:13:00

Hétköznapi csodavárás: Éjszakai imádság

Készítő:: Tornay Gábor Publikálva: 2014. április 28. 16:00:00

Ezen a hétvégén keveset aludtam. Az END szervezésében éjszakai zarándoklaton vettünk részt a feleségemmel. Márianosztrától Vácig tartott a zarándok-imádság e különös formája. A Szereteten, a házasságokon esett sérülésekért engesztelésül ajánlottuk föl utunkat. Az egész heti esőzés meglehetősen sárossá tette az erdei utakat. Szép szimbólum ez is! Ki van jelölve az út, széles is, sokan mentek már rajta előttünk is és mégis elcsúszhatunk rajta. A házasság egy ilyen szövetség. Két ember útkeresésének egy életen át tartó összeolvadása. Az egy test titkának keresése. Tavaly is nagyon nagy sár volt.

Éjjel az erdőben. Cuppogó cipők, arcodat váratlanul simogató kisebb nagyobb ágak. Nem látsz jól.... és téged sem látnak. Imádkozunk magunkban. Folyamatos küzdelem az elesés ellen. Néha megállunk. Csend.  Az összes lámpát kikapcsoljuk. Semmi sem hallatszik. De az illatokat lehet érezni. Gyöngyvirág. Összetéveszthetetlenül erős illata van. Felcsendül egy taize-i ének. Halkan, de mindenki bekapcsolódik. Helyenként a többszólamúság is megjelenik.

A zarándoklat vezetője azt kéri, hogy a sötétben álljunk körbe. Mindenki nyújtsa kezét a kör közepe felé és fogjon meg egy másik kezet. Vele fogok beszélgetni a következő megállóig. A kérdés: Jézus a Szeretet, a Szeretet Jézus. Éled-e? Ha igen hogyan? Ha nem miért nem? Negyed óráig nem beszélünk. Utána elindulnak a történetek. Kényes témák. Legféltettebb titkaink határait súrolgatjuk. Végső soron ez nem csak az én tanúságtételem, hanem a házastársamé is. Mi ketten, együtt okozzuk a boldogságot, vagy a boldogtalanságot. Az "egy test" nem hasonlik meg önmagával. Nem tudja megtenni, hogy együtt éljen a szeretetlenséggel. Ha a házastársak veszekednek, az valami olyasmi, mintha a jobb kezemmel ráütnék a bal kezemre, ha valami olyasmi után nyúl, ami fájdalmat okozhat. Miért nyúlunk ilyen dolgok után? Nagy titok ez. Amikor a kettő egy lesz, akkor megszűnik a Te és Én kettőssége és a szentségi házasság hármas köteléke teszi "túlélhetővé", sőt boldoggá ezt a szövetséget. Mégis, időről időre jó, ha egy nagyobb családban, a keresztények családjában megbeszéljük "túlélési szeretet stratégiánkat". Gyereket lehet tudatosan nevelni, ám amit lát az nevel a legjobban.

Szeretek zarándokolni. Mindig tanulok valamit.

Útszakaszok

 
Zarándoklattal pályázok

 
Kövess minket!

 

 
Bookmark and Share

Készítette: megaweb