Hétköznapi csodavárás
Szentkút-Vác és a migráció
2015. szeptember 19. 01:00:00
Éjszakai imádság
2014. április 28. 16:00:00
Advent
2013. december 14. 15:00:00
Majdnem sírtam
2013. június 28. 10:15:00
Furcsa eset
2013. június 22. 20:13:00

Gábor indíttatása

Az elhatározás

10 éve azt sem tudtam, hogy létezik a Camino, aztán egy fél év alatt több forrásból is rengeteg információ talált meg az Úttal kapcsolatosan.  Azóta motoszkált bennem, hogy el kellene menni. Ha valami hír, vagy információ megjelent, azt elolvastam. Ha valaki járt ott, vagy ismert valakit, aki végigment, azzal beszélni akartam. Korábbi munkahelyeim teljesen kizárták, hogy a szabadságomat egyben vegyem ki, ezért nem is konkretizálódott semmi a Camino-val kapcsolatosan. Azt hiszem a döntő impulzust akkor kaptam, amikor egy gyerekkori ismerősöm, elmesélte, hogy ő járt Tibetben – meg kell jegyeznem, hogy nagyon szeretem a hegyeket- végigment egy szent úton és később a Caminon is. Megkérdeztem, melyik okozott nagyobb lelki élményt, „… egyértelműen a Camino…” volt a válasza.

Volt egy halvány elképzelésem, hogy 50 éves koromban jön el az ideje, hogy útra keljek. Februárban találtam munkát, amely nem megy szembe a hitemmel, és olyan értéket hozhat létre, ami nem ég el. (Egyszer az öcsémmel beszélgettünk a fontos és nem fontos dolgokról. Ő mondta; „Tudod Gábor, ami igazán fontos és boldoggá tesz, az biztos, hogy olyan dolog, ami nem ég el.”) Áprilisban lettem 50 éves. Családom nagylelkűségéből és Isten kegyelméből most valósággá vált AZ ÚT az El CAMINO.


Miért?

Valaki azt mondta nekem, hogy a Camino, már olyan népszerű, hogy már nem is lenne kedve menni. A világörökség része, idegenforgalmi látványosság. Az Út divat lett, amit magamutogató hóbortos milliomosoktól kezdve, mezítlábas, „majd én megmutatom, hogy kell zarándokolni” típusú fennhéjázó álszentek járnak. Szerintem néhány napig lehet menni ilyen céllal is akár, de azt nem hiszem, hogy 800-900 kilométert pusztán ilyen motivációval gyalogol az Ember. Siti barátom, aki szintén végigment 50. születésnapját követően azt mondta, hogy „Fáj! A Camino nagyon fáj”.

Mindenre, amit személyesen közölni tudok ezen az oldalon, arra vonatkozik a következő néhány gondolat: Reggeltől estig a saját benső énemmel folytatott néma párbeszédben kérdések százezreit válaszolom meg. Ezek egy részét tudom a külvilág felé kommunikálni, egy része pedig marad láthatatlan, leírhatatlan. A létkérdés – a honnan jövök, hová megyek - benső világomban nem az anyagiakhoz kötődik. Bármit elmondok az engem megnyugtató válaszaimból, az szükségszerűen korlátos és a lényegnek csak egy részéről ad információt.

Az utam eredője az elmúlt éveknek. Hiszem, hogy Isten megtestesült Jézus Krisztusban és aligha tudnánk ma bármit is Jézusról, ha nem Ő lenne az „Út, az Igazság és az Élet” ahogy mondta magáról.  Jakab apostol egyike volt annak a három tanítványnak, aki Jézus „belső” köréhez tartozott. Ő volt az idősebb Jakab, a "mennydörgés fiainak" egyike, János evangélista testvére és az első vértanú.
Alfeus fia, a fiatalabbik Jakab, volt Jeruzsálem első püspöke. Az az egy Jakab levél, -amit az ifjabb Jakab írt- és az Újszövetségben található nagyon pontosan összefoglalja azokat a megállapításokat, amiket ma is időszerűnek és a boldogság fundamentumának tartok.  Ha ma nem lennénk személyválogatók, meg tudnánk fékezni a nyelvünket és csak akkor és csak annyit beszélnénk, amennyi a felismert belső bizonyosságunkról szól, sokkal többet értenénk meg az Isten képére teremtett emberi méltóságunkból. Jobban tudnánk szeretni. Ha a bölcsességünkre az életvitelünkkel és a viselkedésünkkel hívnánk fel a figyelmet, akkor kevesebben sírnának körülöttünk. A Camino ősi keresztény zarándok út. Fontosnak érzem, hogy ma is hívő keresztények, Jézus nevében járjanak a Camino-n és hirdessék a megváltás örömét.


A cél

Ezt az oldalt azért hoztuk létre a Cursillos barátaimmal, mert egyetértettünk abban, hogy támogatni kell azokat a közeli és távoli testvéreinket, akik szeretnék az imádságnak ezt az évezredes formáját gyakorolni. Ennek vannak objektív feltételei is. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 5-6 hétre szabadságra menjen. Sokan vagyunk, akiknek a havi jövedelme a megélhetést fedezi, de extrákra már nemigen futja. Aki családfenntartó, annak állapotbeli kötelessége, hogy a családjáról gondoskodjon. Az utam során anyagi támogatásként kapott "útravaló", más pályázó zarándokok útját fogja támogatni. Amikor pedig ők útrakelnek, az őket támogatók, további zarándoklatok anyagi hátteréhez nyújtanak majd segítséget. Nem csak kenyérrel él az ember. Hisszük, hogy Jakab apostol levelében a „cselekvő hit” azt is jelenti: teszünk érte, hogy testvéreink is útnak tudjanak indulni. A fizikai jólét nem egyezik a "jól léttel". Aki vállalja, hogy több száz kilométeren át magában elmélkedve, vagy idegenekkel beszélgetve zarándokol, az szükségszerűen közelebb kerül az Istenhez. Megérti az önmagában és másokban hordozott isteni képmás jelentőségét. Felismeri lelkének egyedülálló kincseit. Rájön, hogy mi az, amit Ő és csak Ő adhat a környezetében élőknek. Azáltal, hogy hatékonyabban tudjuk elválasztani a fontos és nem fontos dolgokat értékes időt szabadítunk fel. Alighanem napjainkban ez a legnagyobb gazdagság. Hisszük, hogy egy zarándoklat után ez az "időkincs" elvégzi munkáját a cselekvő szeretetben.A tervem, amit végrehajtottam

Július 10-től, augusztus 9-ig végigmentem az Úton. Július 9-én délután érkeztem meg Saint Jean Pied de Port-ba. Ez a Camino Francia útjának szokásos induló állomása. Másnap, napkeltekor útnak indultam. Az első napon átkeltem a Pireneusok gerincén, azután mentem egészen Santiago Compostelláig, majd a tengerig Fisterráig. Szent Jakab idején ezt volt az ismert világ vége. Onnan, busszal visszatértem Santiagoba, ahonnan egy belföldi járattal Madridig repültem, ahonnan fapadossal haza.

Itthonról július 8-án indultam. Párizsig egy fapados géppel, onnan még aznap Lourdes-ba vonattal. András öcsémnek köszönöm a vonatjegyeket. Lourdes fontos állomás volt nekem. A Cursillo előtt. 30 évig nem imádkoztam Mária közbenjárásáért, míg egyszer egy szelíd szavú atya rá nem kérdezett, hogy ki volt az első ember, aki azt mondta, hogy „Tegyetek meg mindent, amit Jézus mond!” ? A Kánai menyegzőn, ahol Jézus azt mondta, hogy még nincs itt az ideje annak, hogy cselekedjen, az édesanyja kérésére mégis megteszi, hogy a vizet borrá változtatja. Ha hiszek a szentek közösségében, ha hiszem, hogy Mária Jézus édesanyja a mennyben van, akkor nem kérdés, hogy ma is lehet kérni Őt, hogy gyógyulásomért közben járjon Jézusnál. Lourdes-ben számos igazolt csodás gyógyulás történt. Szeretnék meggyógyulni én is.

 


Az út azért volt fontos nekem...

...mert a zarándoklat az imádkozás egy nagyon régi formája, én viszont még eddig meglehetősen keveset gyakoroltam. Az imádság, beszélgetés Istennel. A Cursillon megtapasztaltam az ima erejét és az idő csodáját. Feledhetetlen és személyes. Istennel járni az Úton, megtisztít attól, ami elválaszt Tőle és az embertársaimtól. A zarándoklat alatt imádkoztam azokért, akik imádságukkal támogattak. Ez összeköt minket, Jézus szeretetében. Ezen felül, az utam támogatta, azokat, akik később hozzám hasonlóan útnak indulnak, így már anyagilag sem csak engem érintett az út. Hiszem, hogy a keresztény közösség képes jellé válni és megváltoztatni a saját pusztulása felé rohanó világot. A pénzbeli támogatás, a szegény özvegyasszony két fillérjének tanulságán kell alapuljon. Mert nem az a fontos, hogy mennyit, hanem, hogy miért, milyen hittel adunk. Gondoljátok meg! Ha minden km, csak 1000 Ft támogatást kap, akkor hányan kelhetnek útra…..Azért, hogy ezt hozzám hasonlóan mások is megtehessék

...arra hívlak téged is, hogy csatlakozz az Útjainkhoz. Nem számít, hogy hogyan állsz a hittel kapcsolatosan! Jöjj úgy, ahogy vagy! Gondold végig, hogy mi az, amit szeretnél a Teremtő elé vinni. Válaszd ki a napot, és a kilométereket. Hozzám hasonlóan a zarándokok minden nap imádkoznak. Az imák érted, vagy az általad megjelölt szándékra lesznek felajánlva. Ha úgy érzed, hogy fontos ez a közösség neked, akkor a választott időben imádkozz te is az úton lévő zarándokért és családjáért, a fizikai állóképességéért. Ha ezen felül meg tudod tenni, hogy anyagi útravalóval is támogatod a zarándoklatot, akkor ide klikkelj.


Útszakaszok

 
Zarándoklattal pályázok

 
Kövess minket!

 

 
Bookmark and Share

Készítette: megaweb