Hétköznapi csodavárás
Szentkút-Vác és a migráció
2015. szeptember 19. 01:00:00
Éjszakai imádság
2014. április 28. 16:00:00
Advent
2013. december 14. 15:00:00
Majdnem sírtam
2013. június 28. 10:15:00
Furcsa eset
2013. június 22. 20:13:00

Blog jegyzetek

Tamás és Péter

Anti-Bábel

Érdeklődéssel figyelem a sok nyelv egyvelegét. Az, hogy egy idő után már illik az alapvető spanyol kifejezéseket tudni, az úgy rendben is van, addig meg jelbeszéddel, rábökéssel megoldja az ember, az egy dolog. Ami viszont roppant érdekes az az, hogy hogyan beszélnek egymás között a peregrinók. Azt gondolnánk, hogy az angol a közös nyelv. Tévedés! Nagyon sokan nem beszélnek angolul. Vagy nem akarnak. De azért még nincs világvége. Csodálatos barátságokat figyelhetünk meg olyan emberek között, akiknek semmilyen közös nyelvük nincs. És megértik egymást. Ez a Camino! Úgy is mondhatnám, hogy Anti-Bábel.
Vegyük például a veszprémi fiú, István és Vincenzino esetét, akikről az előző beszámolóban írtam. István magyarul és angolul beszél, a nápolyi derék ember pedig csak olaszul és franciául. Mégis együtt menetelnek már vagy 20 napja. Elválaszthatatlanok.  Itt hagy egészítsem ki egy picit Vincenzino karakterét, mert roppant csuda figura. Képzeljünk el egy modernkori garabonciást, csak nagyobb darabban, öregebb kiadásban, nagyobb és őszesebb szakállal.
Köpenye neki is van, botja is, de még van neki egy remek kis bélelt sapkája, amit hetykén félrecsapva hord. 

Kati útijegyzetei

Santiago, Finisterre

Majdnem két napot töltöttem Santiagoban, kétszer láttam lengetni a Botafumeirot Szerencsésnek is mondhatnám magam. Volt időm a gyönyörű katedrálisban elmélyedni gondolataimban, imádkozni, hálát adni. Jó volt találkozni zarándoktársakkal, örülni és gratulálni egymásnak, mesélni élményeinkről, fantasztikus történeteket hallani, elérzékenyülni búcsúzáskor. Szombat reggel hárman indultunk Finisterrébe. Az első nap emberi távot kellett bejárni, de második és harmadik nap nagyon hosszúnak ígérkezett, 34, 32 km. Vasárnap egy óra gyaloglás után eltévedtünk. Valahol elvétettünk egy jelzést. Több mint egy órai keresgélés után találtunk vissza az útra, ami legalább plusz 5 km-t jelentett azon a napon, amikor egyébként is 34 km-t kellett gyalogolni. Ráadásul a két társam eldöntötte, ők nem jönnek végig, valahol megállnak útközben, négy nap alatt teszik meg a távot Finisterrébe.

Hétköznapi csodavárás

Szentkút-Vác és a migráció

Az 1Úton zarándoklat szervezői közül az egyik kedves hölgy invitált, hogy vegyek részt a Szentkút-Vác között minden évben megtartott 3 napos zarándoklaton. Amikor szólt, már láttam, hogy egyéb feladataim miatt csak a második két napra fogok tudni elmenni, de eldöntöttem, hogy megyek. Imádkozni jó és az iskolakezdés napjainak embert próbáló időszakában ez biztos, hogy javamra válik.

Gábor útijegyzetei

A világ végén

Az apostoli időkben a mai Spanyolország legnyugatibb pontját tartották a világ végének. Fiesterra, a kisváros, melynek határában van az említett nevezetes hely, a nevében is őrzi ezt az emléket. Itt van a Camino egyik "0 km" köve és  a félsziget túloldalán Muxíában van a másik. Jakab apostol szó szerint vette az Úr parancsát és elment az akkor ismert világ végére, hírdetni az evangéliumot. Hogy az Isten fia meghalt értünk, de feltámadt, elküldte a Szentlelket és mindaz, aki hisz benne, örök élete van egy olyan országban, melyet "szem nem láthat, fül nem hallhat és emberi értelem fel nem foghat"

Útszakaszok

 
Zarándoklattal pályázok

 
Kövess minket!

 

 
Bookmark and Share

Készítette: megaweb