Hétköznapi csodavárás
Szentkút-Vác és a migráció
2015. szeptember 19. 01:00:00
Éjszakai imádság
2014. április 28. 16:00:00
Advent
2013. december 14. 15:00:00
Majdnem sírtam
2013. június 28. 10:15:00
Furcsa eset
2013. június 22. 20:13:00

Az El Camino-ról

El Camino = Az Út. A spanyol Santiago de Compostellában lévő, Szent Jakab apostol sírjához vezető Út. Több mint 1300 éve zarándokok járnak rajta. Ha erről többet akarsz olvasni, a net tele van ismertetésekkel.

Ezen az oldalon a Camino keresztény üzenetére akarunk koncentrálni. Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az érdeklődés az El Camino iránt. Köszönhető ez többek között Coelho sok millió példányban elfogyott könyvének is, amely népszerűségét alighanem annak köszönheti, hogy az útkeresés alternatívájaként az embert próbáló, fizikai fájdalmaktól sem mentes zarándoklatot mutatja be, mint önmagunk jobb megismerésének, a tisztulásnak eszközét. Innen már csak egy lépés, hogy úgy tekintsünk magunkra, hogy minden, ami önmagunk megismerése közben lenyűgöz bennünket, az nem más, mint az az egyszerű tény, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára alkotott minket. Ahogy Szent Ágoston mondta: „Magadért teremtettél minket urunk és nyugtalan a szívünk, míg meg nem nyugszik tebenned.”

Eric Schmidt, a Google ügyvezető elnöke szerint manapság kétnaponta keletkezik annyi adat, mint amennyi a civilizáció hajnala és 2003 között összesen született. Nem kétséges, hogy az információhoz jutás lehetőségének hallatlan növekedése egyfajta inflekciós pontot jelent az emberiség történelmében. A kérdés csak az, hogy milyen lesz a folytatás? Az ember, mint misztikum. Én, mint misztikum. A „Honnan jövök?” és „Hová megyek?” kérdések felértékelődése, a transzcendencia felé való egyre nagyobb nyitottság egyértelmű jelei, hogy lelkileg nem vagyunk felkészülve a földet egyre sűrűbben beborító információs köd kezelésére.  Úgy tekintünk rá, mint az éltető vízre.  Lassan elhisszük, hogy információ nélkül nincs élet. De ha jobban belegondolunk a víz is valami olyasmi, ami nélkül nem tudunk élni, de ha csak víz lenne, megfulladnánk. Úgy véljük, hogy ez a fuldoklás kiált segítségért! Ezért indulnak útra egyre többen, hogy levegőt kapjanak. Hogy rendezni tudják összekuszálódott gondolataikat. Hogy megtalálják a nyugalmat. Hogy boldogabbak legyenek. Hogy az Út, megmutassa számunkra az Igazságot és az Igazság megismerése egy jobb Életet jelentsen.

Mindenkinek más az útja, viszont egyformák vagyunk abban, hogy Isten ismer és szeret minket. Szabadságunk van dönteni jó és rossz között, de Jézus Krisztus halála és feltámadása óta meg vagyunk váltva és ez a tény teljesen független attól, hogy hisszük vagy nem. A keleti vallások felé fordulók kiválóan meditálnak, imádkoznak és gyakran megszégyenítik a nyugati embert barátságos szelídségükkel. Az isteni tökéletességet oly nagyra értékelik, hogy sok egymás utáni, különböző testben végigélt élettel tartják csak elérhetőnek. A megtisztuláshoz számukra is azok az alapelvek vezetnek, melyeket mi is követni akarunk, de van egy döntő különbség. Mi elhisszük és elfogadjuk Isten megváltó ajándékát, Jézus Krisztust. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, aki azonban nem hisz, már ítéletet vont magára, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiában. Ez az ítélet: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, s nem megy a világosságra, nehogy kiderüljenek a tettei. Aki ellenben az igazsághoz szabja tetteit, a világosságra megy, hadd derüljön fény a tetteire, amelyeket az Istenben vitt végbe.”

Útszakaszok

 
Zarándoklattal pályázok

 
Kövess minket!

 

 
Bookmark and Share

Készítette: megaweb